Jak wybrać kuchenkę turystyczną

Jeśli czeka Cię wyprawa bez dostępu do cywilizacji przez kilka dni, nie masz innego wyjścia niż uwzględnić w swoich planach jedzenie i jego przygotowanie. Ponieważ wymaga to specjalnych kompetencji, ten artykuł dedykujemy jednemu z kluczowych czynników zaspokojenia żołądka. Jest to wybór kuchenki turystycznej. Nie zawsze można po prostu rozpalić ognisko i zagotować wodę.

Wygląda na to, że era batoników i fasoli z kiełbasą w puszkach definitywnie się skończyła, przynajmniej w przypadku osób, które naprawdę poważnie traktują energię podczas podróży. Aby menu wędrowców było jak najprostsze, dania stają się coraz bardziej wyrafinowane. Zajmujemy się nie tylko kalkulacją kalorii i wartości odżywczych, ale także zużyciem paliwa, wody czy ograniczeniem produkcji zbędnych odpadów.

Wybierają odpowiednią dla siebie kuchenkę turystyczną, weźmiesz pod uwagę:

  • Wysokość i warunki pogodowe, w miejscu, gdzie się wybierasz
  • Paliwo, które używa kuchenka ( gaz, benzyna, paliwa stałe)
  • Rozmiar kuchenki – zarówno eksploatacyjne jak i transportowe
  • Wagę kuchenki (waga zależy od wielkości butli lub wkładu paliwowego, licz około 500 g)
  • Szybkość gotowania (im krótszy czas gotowania, tym mocniejsza kuchenka)
  • Możliwość zmniejszenia mocy palnika (regulacja)
  • Cena kuchenki i paliwa

Kuchenki gazowe

  • Kuchenki gazowe można rozpalać na prawie każdej wysokości i przy każdej pogodzie (ale wkład należy utrzymywać w stosunkowo ciepłym stanie).
  • Średnie zużycie gazu waha się od 100 do 150 g/godz. Zużycie zależy od wielkości dyszy przepływowej, ciśnienia we wkładzie i temperatury otoczenia.
  • Wydajność kuchenek gazowych zmienia się w zależności od temperatury i pogody. Waha się w granicach 1300-7000 W. Jeśli planujesz często korzystać z kuchenki i będzie z niej korzystać większa liczba osób, wybierz model o większej mocy.
  • Kuchenki gazowe dzielą się na mniejsze jednopalnikowe (z jedną płytą grzewczą) oraz większe i cięższe dwupalnikowe.
  • Kuchenki gazowe dzielimy dalej ze względu na sposób podłączenia do wkładu gazowego na wkręcane, nabijane, wkręcane bezpośrednio do wkładu lub kuchenki z wężem dopływowym.

Kuchenki benzynowe i wielopaliwowe

  • Turystyczne kuchenki benzynowe charakteryzują się doskonałą wydajnością i stosunkowo szybkim nagrzewaniem. (kuchenka musi być najpierw rozgrzana).
  • Są trwałe i łatwe w obsłudze, sprawne nawet w ujemnych temperaturach.
  • Kuchenki wielopaliwowe spalają różne paliwa (benzyna i benzyna ekstrakcyjna, alkohol, gaz i inne paliwa takie jak nafta).

Kuchenka spirytusowa

  • Jej ogromną zaletą jest niewielka waga.
  • A także łatwa dostępność paliwa.
  • Nie można regulować mocy palnika.
  • W porównaniu do kuchenek gazowych lub benzynowych, gotowanie na kuchence spirytusowej trwa dłużej.
  • Niska moc pieca.

Co jeszcze musisz wziąć pod uwagę, jeśli gotujesz na gazie, benzynie czy innej alternatywie?

  • Na przykład gotowanie żywności pozwala zaoszczędzić na zużyciu paliwa. Przykładem prawidłowej oszczędności zużycia paliwa jest rozsądne gospodarowanie, a także wybór potraw, których nie trzeba gotować, ale wystarczy je zalać gorącą wodą. Rozsądnym postępowaniem jest również wyłączenie gazu po tym, jak woda zacznie się gotować. Do utrzymania temperatury wystarczy minimalny płomień.
  • Nie zapomnij o narzędziu do rozpalania ognia. Wystarczą zapałki lub zapalniczka, ale krzesiwo, które się nie złamie, nie zamoczy i nie jest zależne od wysokości jest idealne do rozpalenia kuchenki.
  • Ponieważ na wietrze wszystko jest trudno rozpalić, rozważ ustawienie osłony ochronnej. Jest lekka i łatwa do przechowywania i może być używana z każdym rodzajem kuchenki.
  • Doświadczeni wędrowcy pakują kuchenkę do garnka, aby praktycznie zaoszczędzić miejsce. Najlepiej zapakować to w torbę.
  • Należy pamiętać, że jeśli posiadasz kuchenkę gazową, a miejsce docelowe wymaga podróży samolotem, wkłady gazowe nie zostaną zabrane na pokład samolotu. Po wylądowaniu będziesz musiał je zdobyć. Dobrze jest wcześniej dowiedzieć się, czy i gdzie jest to możliwe.
  • Odbijacz ciepła jest doskonałym dodatkiem do kuchenki. Zwiększa jej stabilność i skraca czas nagrzewania.
  • Pomyśl o tylnej klapie i zdobądź dodatkowe dysze. Kuchenki posiadają dysze na gaz, benzynę, naftę, benzynę bezołowiową (nie dotyczy to kuchenek gazowych, gdzie dyszy nie można wymienić).

 

Newsletter

Dowiedz się pierwszy o specjalnych ofertach, promocjach i nowościach. Otrzymaj zniżkę w wysokości 20 PLN na pierwszy zakup.